Сликано на аутобуским станицама, жврљано по зидовима ресторана и

• Зачетник теме Зачетник теме piznode
  • Датум покретања Датум покретања

piznode

Administrator
Уредник
Угравиран је на бочним странама арапских бубњева. А сада је био овде, на око 4000 метара надморске висине у срцу планине Високог Атласа.

Стена на стази је украшена гримизом. На њему се виде три пахуљаста потеза кистом као насликана ветром, који тренутно бесрамно завија око нас. Отприлике, симбол изгледа као човек који сеже ка небу.

Наши локални планинарски водичи Бадр и Мохаммад стрпљиво чекају да остатак наше групе сустигне. „Шта значи овај симбол?“ Питао сам.

„То значи слободу“, каже Мухамед, подешавајући шарени шал око чела. „Ово је знак народа Бербера; на нашој застави“, каже Бадр.

Наслањам се на камен, масирам своје болне кукове. Веома је тешка зора и већ се спуштамо са врха највише планине северне Африке. Бадр и Мухамед су усред ноћи водили нашу групу до стрмих падина Тоубкала. Стигли смо до врха без даха да гледамо како се нови дан појављује на хоризонту. Долазио је са јарком црвеном ватром која је обасјавала Атласово кршевито лице и све његове назубљене врхове.

Остатак групе је ухваћен и сада окупљен око мистериозног симбола

„Берберска застава је подељена у три боје“, објашњава Мохамед, узимајући кесу кикирикија да нам је поклони. „Плава је за бербере поред мора. Жута је за Бербере у пустињи. А зелено је за планинске бербере. ”

Поново почињемо да ходамо. За нас је повишица потешкоћа једном у животу, али није тако за Бадра и Мухамеда; Врхунац им је најмање два пута недељно. Земља се опушта док се спуштате до зеленог врха долине. Фармери чувају козе по пољима са животињама које лењо пасу под ретким сенком клеке.

Бадр хода поред мене и још једном га питам за симбол слободе.

„Нису само Бербери слободни. Мароканци, Арапи, сви су то људи. ”

„Али шта те чини слободним?“

„Шта те не ослобађа?“ “, одговорио је Бадр са осмехом.

Пролазимо страном стазе као оседлани воз од техничких тканина. „Да бих одговорио на ваше питање, морате ми рећи своју дефиницију слободе. Свака особа има своје право. ”

Не могу да се сетим никога, па питам Бадра за њега

“Ради, али не превише.” одговара она. „Одвојим време за себе, своје пријатеље и породицу. То је све."

Стаза је сада на лаганом платоу. Ускоро би нас дочекало село са воћњацима јабука и звуком певања школараца.

Бадрово питање ми у мислима звучи као баклава. Шта вас не ослобађа? А шта значи слобода? Питам се шта могу научити о слободи од берберина; Слободни људи Марока.

Back